Svenska dagen-hälsning till Suomussalmen lukio

06.11.2020 kl. 12:13
"Glad svenska dagen! Svenska dagen är en dag då vi firar vårt lands tvåspråkighet och uppmärksammar att alla finländare har rätt att prata sitt eget modersmål."

Hyvät lukiolaiset ja opettajat, hyvät suomussalmelaiset!

 

Glad svenska dagen! Svenska dagen är en dag då vi firar vårt lands tvåspråkighet och uppmärksammar att alla finländare har rätt att prata sitt eget modersmål. Kaikilla suomalaisilla on oikeus puhua omaa äidinkieltään ja saada esimerkiksi palvelua, hoitoa ja koulutusta omalla äidinkielellään.

 

Ruotsin kielen historia Suomessa on pitkä. Vuonna 1917, kun Suomesta tuli itsenäinen valtio, noin 11 % suomalaisista olivat suomenruotsalaisia. Kuten te tiedätte, olimme olleet noin kuudensadan vuoden ajan osa Ruotsia, ja ruotsi oli Suomen hallintokieli aina Suomen sotaan asti (vuonna 1808). Kaikki viranomaiset käyttivät ruotsia ja meidän lainsäädäntömmekin oli ruotsiksi. Vasta vuonna 1902 suomi sai aseman virallisena kielenä Suomessa, ja vuodesta 1919 meillä on ollut kaksi virallista kieltä.

 

Minusta on erittäin tärkeää tietää miksi me puhumme Suomessa ruotsia ja kuinka iso osa Suomen historiaa ja kulttuuria ruotsin kieli on.

 

Jag vill tacka Suomussalmen lukio för att ni är en förebild för många skolor i vårt land. Genom bland annat ert samarbete med Korsholms gymnasium arbetar ni aktivt för att stärka förståelsen för och kunskapen om den andra språkgruppen. Ett stort tack till er för det viktiga arbete ni gör! Iso kiitos teille tärkeästä työstänne kaksikielisyyden puolesta!

 

Lopuksi haluan kehottaa teitä kaikkia puhumaan ruotsia. Oikeusministeriö on tällä viikolla julkistanut kampanjan paremman kieli-ilmapiirin puolesta, jossa Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on mukana. Haluankin lainata muutaman sanan häneltä. Hän on sanonut näin: ”Varsinkin nuorena täytyy uskaltaa puhua, kaiken ei tarvitse olla täydellistä.” Kehotan siksi kaikkia uskaltamaan puhua ruotsia – ja muistakaa, että kaiken ei tarvitse olla täydellistä.

Hyvää ruotsalaisuuden päivää! Glad Svenska dagen!