VBL: Svåra men nödvändiga coronabeslut

27.03.2021 kl. 08:22
Kolumnen publicerades i VBL 27.3.

I torsdags godkände regeringen lagförslaget till rörelsebegränsningar för att stävja spridningen av coronaviruset. Det som var avgörande för mig och SFP var att Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, bedömer att virusläget är mycket allvarligt i Huvudstadsregionen och Åbo, och vädjade till regeringen att agera för att stävja smittspridningen. Läget i vårt grannland Estland förskräcker, och vi behöver agera nu för att situationen i Finland inte ska eskalera.

SFP är ett ansvarstagande parti. Och när hälsomyndigheterna säger att de nuvarande begränsningarna inte räcker, ja då måste man som ansvarstagande politiker lyssna

Beslutet var svårt, men nödvändigt. I slutändan handlar det om åtgärder som behövs för att vi ska kunna gå mot en ljusare framtid och se fram emot att fira midsommar tillsammans.

Begränsningarna som skulle gälla i Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Åbo är ändå ett mycket stort ingrepp i finländarnas grundläggande rättigheter. Därför ska de inte heller vara i kraft längre än absolut nödvändigt. För mig och för SFP är det ytterst viktigt att alla får röra sig utomhus i motionssyfte med den egna familjen eller två andra personer, och att barnens rätt till lek och rörelse inte begränsas.

Här i Österbotten är det fortsättningsvis viktigt att följa de lokala rekommendationerna, hålla avstånd, ha en god handhygien och använda munskydd. Jag är glad att smittspridningen i Österbotten gått ned väldigt mycket den senaste tiden. Det visar att österbottningarna tagit ansvar och det ger resultat.

Min förhoppning är också att vaccinationerna nu framskrider snabbt och att alla finländare tar vaccinet när det erbjuds. Om allt går väl så har alla finländare under sommaren getts möjlighet att få första dosen vaccin.

Det är helt naturligt att vi nu börjar bli evinnerligt trötta på coronaviruset och allt det inneburit för vars och ens vardag. Men jag vågar tro att vi ska klara också denna tredje våg. Det finns många goda exempel på länder runt om i Europa där man lyckats få bukt med en svår smittspridning genom en kortare tid av striktare restriktioner.

Klart är också att de företag och restauranger som nu drabbas ska kompenseras. Det är regeringen enig om. Vad gäller förslaget om begränsningar i rörelsefriheten är bollen nu hos riksdagen. Grundlagsutskottet kommer att ha en avgörande roll huruvida lagförslaget kommer att godkännas. Klart är att vi alla hoppas att den här lagen inte skulle behöva verkställas alls. Går de dagliga fallen ner i huvudstadsregionen och Åbo med nuvarande begränsningar kan så bli fallet. Men just nu tyder inte mycket på det.

Mitt i allt detta är jag ändå glad att jag i fredags fick riksdagens förtroende att fortsätta tjäna finländarna som landets justitieminister. Det förtroendet lovar jag förvalta och fortsätta göra mitt yttersta för fosterlandets och finländarnas bästa!

 

Anna-Maja Henriksson
Justitieminister, SFP:s partiordförande