Kolumni, Pohjalainen: Sote-uudistus on tuuliajolla

04.12.2017 klo 09:52
Sipilän hallituksen sote-uudistuksessa tulee uusia käänteitä säännöllisin väliajoin. Kesällä perustuslakivaliokunta antoi täydellisen tyrmäyksen hallituksen sote-esitykselle, jonka seurauksena hallituksen on korjattava sitä monin tavoin. Nyt syksyllä koettiin taas uutta draamaa, kun hallituspuolueet neuvottelivat keskenään hallituksen uuden esityksen sisällöstä.

Kun hallituspuolueet vihdoin pääsivät sopuun, oli pian uusi riita käynnissä – nyt oltiin erimielisiä siitä mistä oltiin sovittu. Uudistusta voi melkein luonnehtia trilleriksi, jossa koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tulee. Mutta oikeasti asia ei ole lainkaan hauska, vaan hyvin vakava. Kyseessä on meidän kaikkien yhteisen sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus. Se ei saisi jäädä hallituspuolueiden poliittisten intohimojen vietäväksi. Nyt keskustaa ajaa maakuntiaan ja kokoomus laajaa valinnanvapautta, samalla kun potilas ja parempi terveydenhuolto on jäänyt sivummalle.

Viimeisin käänne sote-uudistuksessa on Meri-Lapin sairaalan ulkoistus yksityiselle terveydenhuoltoalan yhtiölle. Päätöksen tehneiden kuntien valtuustoissa on vahva keskustan edustus. Se osoittaa selkeästi, että edes keskustan oman kenttäväenkään keskuudessa ei enää riitä uskoa hallituksen sote-uudistukseen. Tähän on olemassa selkeät syyt – kukaan ei tiedä mitä sote-uudistuksesta tulee ja sen lisäksi paikalliset päättäjät haluavat ymmärrettävästi turvata erikoissairaanhoitonsa. Hallituksen olisi syytä vetää tästä johtopäätöksiä. Itse olen esittänyt, että päivystysuudistuksen eli sairaaloiden alasajon toimeenpano ja leikkaustoiminnan keskittäminen tulisi keskeyttää, kunnes tiedämme mitä hallituksen sote-uudistuksesta lopulta tulee, tai jos tulee. On mielenkiintoista, että juuri pääministeripuolue keskusta on valmis keskittämään ja ajamaan sairaalaverkon alas ennen kuin maakuntien ja sote-uudistuksen kohtalosta on vielä varmuutta.

Myös Vaasan keskussairaalan tulevaisuus on viime viikkoina ollut hyvin ajankohtainen. Eduskuntaan jätettiin keväällä kansalaisaloite 12+1, jossa vaaditaan, että myös Vaasan keskussairaala saa täyden ympärivuorokautisen päivystyksen. RKP esitti äskettäin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, että kansalaisaloite käsiteltäisiin vielä tämän vuoden puolella, eli ennen kuin hallituksen päivystys- ja sairaaloiden keskittämisuudistus astuu voimaan 1.1.2018.

Tämä olisi ollut ainoa järkevä vaihtoehto. Siksi oli hämmästyttävää, ettei mikään muu puolue valiokunnassa ollut valmis tukemaan ehdotustamme. Sen sijaan valiokunta päätti, että kansalaisaloite käsitellään vasta keväällä, kun varsinaisen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen käsittely jatkuu eduskunnassa. Olisi ollut perusteltua käsitellä kansalaisaloite nyt, niin Vaasan keskussairaala olisi voinut saada täyden ympärivuorokautisen päivystyksen ennen lain voimaantuloa. Aloitteen hyväksyminen edellyttäisi tietenkin poliittista tahtoa hallituspuolueilta. Sitä ei ole tähän mennessä näkynyt.

Selvää on, että sote-uudistuksen viimeisiä käänteitä ei ole vielä nähty. Hallituksen uusi valinnanvapausluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Sen jälkeen hallituspuolueet käsittelevät keskenään esitystä ja ottavat kantaa siihen tuleeko esitystä muuttaa lausuntojen perusteella. Tämä ei tule olemaan hallitukselle helppoa, kun ottaa huomioon miten paljon hallituspuolueiden, eteenkin keskustan ja kokoomuksen kansanedustajat ovat julkisuudessa kiistelleet uudistuksen sisällöstä. Voi vain arvailla millainen tunnelma on ollut itse neuvotteluhuoneissa ja millainen se tule olemaan tammi-helmikuussa.

Anna-Maja Henriksson

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja