Sagt & skrivet

Riksdagsarbetet igång med en rivstart

Senaste söndag valde Finlands folk en ny president, på måndagen inledde Finlands riksdag sin vårsession och onsdagen blev politiskt en av de mest händelserika dagarna på mycket länge. Först nåddes vi av dystra besked om att Nokia skär ner personalen i Salo med cirka 1 000 personer. Läs mera »
11.02.2012 kl. 10:16

Dags att kriminalisera förberedelse av grova brott

Senaste vecka deltog jag i Justitieminstrarnas möte i Köpenhamn. Vi diskuterade bland annat behovet av ett väl fungerande system för erkännande av domar givna i andra länder och behovet av gemensamma straffbestämmelser. Läs mera »
05.02.2012 kl. 10:17

Veteranerna är värda all vår uppskattning

I somras hade det gått exakt 70 år sedan fortsättningskriget fick sin början. Det betyder inte på något sätt att dessa händelser har eller får försvinna in i historiens glömska. Krigstidens uppoffringar ska vi komma ihåg och akta. Vårt lands frihet och självständighet var fullständigt beroende av de insatser de finska soldaterna, övriga vid fronten och människorna på hemmafronten stod för under de svåra krigsåren. Läs mera »
21.01.2012 kl. 10:23

Vi behöver en president i tiden - dags att vakna till!

På söndag väljer Finlands folk president. Tarja Halonens 12 år som republikens president, den första kvinnan någonsin, går mot sitt slut. I vårt land kan man sitta högst två perioder och gott och väl så. Annat var det på Kekkonens tid. Men till den tiden skall vi inte gå tillbaka.Läs mera »
18.01.2012 kl. 10:20

Veteranerna är värda all vår uppskattning

I somras hade det gått exakt 70 år sedan fortsättningskriget fick sin början. Det betyder inte på något sätt att dessa händelser har eller får försvinna in i historiens glömska. Krigstidens uppoffringar ska vi komma ihåg och akta. Vårt lands frihet och självständighet var fullständigt beroende av de insatser de finska soldaterna, övriga vid fronten och människorna på hemmafronten stod för under de svåra krigsåren. Efter andra världskrigets slut stod samma människor för återuppbyggnaden av vårt land och det är dem vi har att tacka för dagens fria och demokratiska välfärdssamhälle.Läs mera »
02.01.2012 kl. 11:10

Frivilligarbete är en av grundpelarna i vårt demokratibygge

Under den gångna veckan hade jag tillsammans med republikens president äran att få dela ut de första nationella demokratiprisen till fem pristagare som alla genom sitt engagemang har visat exempel hur vi kan stärka delaktigheten oss människor emellan. Läs mera »
10.12.2011 kl. 11:20

Sociala krediter istället för snabblån

Mängden beviljade snabblån har ökat kraftigt de senaste åren. Med snabblån avses lättillgängliga lån som beviljas via textmeddelanden eller över internet och där lånesumman oftast utgör några hundra euro. Ifjol beviljades över en miljon sådana här lån och deras antal verkar tyvärr öka även detta år. Läs mera »
20.11.2011 kl. 11:23

Tal vid seminariet ”Tillsammans i öppenhet och förtroende – om samarbete kyrka-skola”. 17.11.2011

Bästa vänner, tack för er inbjudan till detta viktiga seminarium. Religionens ställning i samhället och religionsundervisning är viktiga och alltid aktuella frågor och jag är glad att ni diskuterar detta idag! Läs mera »
17.11.2011 kl. 12:25

Paneldiskussion med temat ”fetma” arrangerad av Finska Läkaresällskapet 17.11.2011

Bästa medlemmar i Läkaresällskapet, bästa vänner, tack för inbjudan till en viktig diskussion. Fetma och dess följdsjukdomar håller på att bli en av västvärldens nya folksjukdomar. Därför och för den allmänna folkhälsans skull är det viktigt att diskutera och vara aktiv inom detta tema. Läs mera »
17.11.2011 kl. 12:20

Långsiktig språkstrategi livsviktig

Senaste vecka tillsatte statsrådet en styrgrupp, som under statsministerns ledning ska utveckla en långsiktig språkstrategi för våra två livskraftiga nationalspråk, finskan och svenskan. Utgående från denna ska konkreta åtgärder vidtas under regeringsperiodenLäs mera »
14.11.2011 kl. 12:27