Koronavirus on osoittautunut paljon odotettua sitkeämmäksi. Etenkin muuntovirukset leviävät nyt nopeasti, paljon nopeammin kuin viime keväänä, kesällä ja syksyllä esiintynyt virus. THL:n kokonaisarvio tautitilanteesta vaikutti olennaisesti siirtämispäätökseen, jonka takana seisovat kahdeksan eduskunnan yhdeksästä puolueesta.
THL:n viesti oli, että tautitilanne on brittimuunnoksen takia heikentänyt nopeasti ja että on ”todennäköisempää että touko- kesäkuun vaihteessa epidemia on rauhallisemmassa vaiheessa kuin 18.4”. Epidemian etenemistä ei pystytä tietenkään tarkasti ennakoimaan. On kuitenkin otettava huomioon mahdollisuus siitä, että uusia rajoitustoimenpiteitä joudutaan asettamaan. Riski äänestysaktiivisuuden laskulle sekä vaalien uskottavuudelle ja legitimiteetille on näissä oloissa todellinen. Demokratian toteutumisen kannalta on tärkeää, että kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi, kun käyvät äänestämässä.
Vaalien siirtäminen on aina poikkeuksellinen toimenpide ja se voidaan tehdä vain painavista syistä. Mutta kun oikeusministeriön virkamiehet virkavastuulla muun muassa THL:n arvioiden perusteella katsovat, että vaaleja ei enää voida järjestää terveysturvallisesti, silloin on kuunneltava. Tautitilanteelle oikeusministeriö ei voi mitään. Kaikesta pahinta olisi viime hetken hätäratkaisu vaalien siirtämisestä. Halusimme myös tässä ratkaisussa puolustaa demokratiaa. On parempi, että kesäkuussa voidaan järjestää vaalit terveysturvallisesti, että kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi äänestystilanteessa ja että useita satoja tuhansia ihmisiä enemmän on saanut rokotteen. Koronavirusta vaikuttaa myös esiintyvän kesällä vähemmän.
Todettakoon myös, että Suomi ei ole tässä yksin Euroopassa. Ranskan parlamentti päätti helmikuussa siirtää 2021 vuoden aluevaalit maaliskuusta kesäkuuhun huonontuneen koronatilanteen takia. Myös Italian kunta- ja aluevaalit siirretään. Ne oli tarkoitus pitää nyt keväällä, mutta ne siirretään syksylle syyskuuhun ja lokakuuhun. Tämä koskee muun muassa Rooman, Milanon ja Torinon vaaleja.
Oikeusministeriö on jo viime syksystä lähtien tehnyt yhdessä THL:n kanssa kovasti töitä, jotta vaalit voitaisiin järjestää mahdollisimman terveysturvallisesti. Kaikilla äänestyspaikoilla on oltava riittävät etäisyydet, käsidesiä ja kasvomaskeja on oltava saatavilla. Kuntia on myös ohjeistettu mahdollistamaan äänestys ulkona ja tarjoamaan drive-in äänestysmahdollisuuksia. Kotiäänestystä hoitavat vaalitoimitsijat tullaan rokottamaan. Jotta varmistetaan, että myös koronan takia eristyksessä olevien mahdollisuus äänestää paranisi tulemme myös pidentämään ennakkoäänestysaikaa kahteen viikkoon. Eristys kestää normaalisti 10 päivää. Kunnille tullaan kompensoimaan terveysturvallisten vaalien järjestämisestä aiheutuneita kustannuksia.
Lakiesitys kuntavaalien siirrosta on nyt eduskunnan käsittelyssä. Tiistaina kävimme lähetekeskustelun, ja kahdeksan yhdeksästä puolueesta oli samaa mieltä. Kaikkein vastuullisin päätös on siirtää vaalit kesäkuuhun.
Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja