Henriksson: Kierrätys ja kiertotalous ovat tärkeä osa ilmastotyötä

23.08.2021 klo 15:05
RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson piti tänään juhlapuheen Ekoroskin 30-vuotisjuhlissa. Henriksson korosti puheessaan sitä, että meillä kaikilla on vastuu osallistua ilmastotyöhön muun muassa kierrättämällä ja uudelleenkäyttämällä. Sillä tavalla tuemme myös kiertotaloutta.
- Meidän on päästävä eroon kertakäyttökulttuurista ja panostettava kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön. Ekorosk ja yhtiön kaikki jäsenkunnat, mukaan lukien Pietarsaaren seutu toimivat tässä yhteydessä erinomaisina esimerkkeinä – jopa 98 % kaikista kotitalousjätteistä Ekoroskin toiminta-alueella (johon kuuluu 124 000 asukasta) kierrätetään, sanoo Henriksson.

YK:n ilmastopaneeli IPCC julkaisi pari viikkoa sitten uuden raportin. Raportista käy selvästi ilmi, että kunnianhimoisempia ilmastotekoja tarvitaan.

- Jotta lapsemme ja lapsenlapsemme voivat uida merissämme ja järvissämme sekä nauttia meidän kauniista sekä vaihtelevista vuodenajoista myös tulevaisuudessa, on meidän mentävä kohti hiilineutraalia hyvinvointiyhteiskuntaa. Se, miten me kierrätämme ja uudelleen käytämme resursseja, on osa ratkaisua, mutta meidän on myös käytettävä resurssejamme tehokkaammalla tavalla. Siksi tarvitsemme panostuksia tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Meidän on myös varmistettava, että päätökset ovat oikeudenmukaisia, eivätkä kohdistu epäoikeudenmukaisesti maaseudulle tai kaupunkeihin, sanoo Henriksson.

Henriksson nosti puheessaan myös esille valtiovarainministeriön esityksen kaksivuotisesta kokeilusta, jossa kotitalousvähennystä korotetaan. 

- Olen vakuuttunut siitä, että korotettu kotitalousvähennys nostaisi työllisyysastetta. Uskon myös, että meillä on syytä kehittää kotitalousvähennystä, jotta se tulevaisuudessa tukisi myös kiertotaloutta. Ilmasto- ja ympäristökysymyksissä on tärkeää saada ihmiset mukaan ja on myös tärkeää välttää vastakkainasettelua. Kotitalousvähennys on hyvä porkkana ja voisi sen takia toimia myös, kun haluamme vahvistaa kiertotaloutta, sanoo Henriksson.

Ekoroskin toiminta-alueeseen kuuluvat Evijärvi, Pietarsaari, Kokkola, Kauhava, Kaustinen, Kruunupyy, Luoto, Uusikaarlepyy, Pedersöre ja Veteli.
Bloggen
Eduskunta SFP RKP