Viexpo ja Vega saavat eduskunnan joululahjarahoja

13.12.2022 klo 13:00

Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että eduskunta myöntää niin sanottua joululahjarahaa usealle tärkeälle hankkeelle Pohjanmaalla. Rahoitusta saavat muun muassa Pietarsaaren Vega-museolaiva, yritysten kansainvälistyminen Viexpon kautta, nuorille osoitettuja ohjelmia ja useat tiehankkeet. Vöyrintie, sekä Uttermossantie Kristiinankaupungissa kuuluvat tiepätkiin jotka saavat rahoitusta.

- Olen tyytyväinen siihen, että monet Pohjanmaan talouden kannalta tärkeät projektit on tänään saanut rahoitusta. Viexpo edistää vientiä tukemalla yritysten kansainvälistymistä. Uudessa turvallisuuspoliittisessa todellisuudessa Viexpon pohjoismaisen verkoston merkitys on kasvanut, Henriksson sanoo.

Kolmimastoinen sotakorvausalus Vega toimii nykyään museoaluksena Pietarsaaren vanhassa satamassa sijaitsevassa telakkamuseossa. Alusta on kunnostettu vuoden aikana, mutta työt pysähtyivät, kun rahoitus loppui. Tämänpäiväinen päätös lisärahoituksen myöntämisestä takaa, että työ voi jatkua.

- Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Vega toimitettiin Neuvostoliitolle osana raskaita sotakorvauksia, jotka Suomi joutui maksamaan rauhan ehtona. Vega on Suomen maksamien yhteisten sotakorvausten symboli, ja laivalla on tärkeä rooli Suomen tarinan ja sotakorvausten merkityksen kertojana maan kehitykselle. On hienoa, että pidämme nyt huolta historiallisesta perinnöstämme ja Pohjanmaan merenkulkuperinteestä myöntämällä lisärahoitusta restaurointiin, Henriksson sanoo.

Nuori Yrittäjyys ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on edistää nuorten yrittäjyyttä eri koulussa toteutettavien ohjelmien kautta. Taidetestaajat on maan suurin taidekasvatusohjelma joka tarjoaa kaikille kahdeksasluokkalaisille taidevierailuja.

– Uskon vahvasti, että yrittäjiksi haluavat nuoret oppivat tekemällä. Siitä meillä on maassamme paljon erinomaisia esimerkkejä. Siksi olen myös tyytyväinen Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen saamiin joululahjarahoihin. Taidetestaajat taas tarjoaa kaikille nuorille arvokkaan mahdollisuuden kokea taidetta matalalla kynnyksellä, Henriksson sanoo.