Sanottu & kirjoitettu

Vähemmistöjen ja rikosten uhrien asemaan parannusta

Viime viikkojen aikana politiikan saralla on tehty monta päätöstä, jotka edesauttavat vähemmistöjen sekä rikosten uhrien asemaa. Näistä ensimmäisenä haluan mainita naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen eli niin sanotun Istanbulin sopimuksen, jonka hyväksymistä koskevan esityksen hallitus antoi eduskunnalle vähän yli viikko sitten. Lue lisää »
28.09.2014 klo 13:40

the 19th Council of Europe Conference of Directors of Prison and Probation Services on 17 June 2014

The Finnish criminal policy is based on the Nordic welfare model. Securing the welfare, education and employment of the population are the cornerstones of a safe society. A consistent and reliable criminal sanction system and equal treatment before the law are essential with regard to both the welfare of citizens and the functioning of society. Lue lisää »
17.06.2014 klo 12:44

Ajatuksia Afrikasta

Tein toukokuussa virkamatkan Mosambikin pääkaupunkiin Maputoon. Tämä oli ensimmäinen vierailuni Afrikassa. Mosambik on yksi Suomen pitkäaikaisimmista kehitysyhteistyö kumppaneista.Lue lisää »
14.06.2014 klo 10:32

Eurooppalaiset oikeusministerit Helsingissä

Elämä politiikassa on harvoin yksitoikkoista. Ensi viikko tuo mukanaan taas vähän erilaista näkökulmaa työhöni, kun Helsinkiin saapuu maanantaina joukko arvovaltaisia vieraita. Olen yhdessä pääministeri Jyrki Kataisen kanssa kutsunut eräitä EU-maiden oikeusministereitä Helsinkiin keskustelemaan Euroopan oikeusalueen tulevaisuudesta. Lue lisää »
27.04.2014 klo 08:38

Syrjinnästä päästävä eroon

Vähemmistövaltuutettu julkisti viime viikolla selvityksen Suomessa asuvien romanien kohtaamasta syrjinnästä. Tulokset ovat masentavia. Melkein 70 % kyselyyn vastanneista romaneista kertoi kokeneensa syrjintää jollakin elämänalueella viimeisen vuoden aikana. Suomen romanit kokevat arkielämässään jopa enemmän syrjintää kuin esimerkiksi somalialaistaustaiset henkilöt. Lue lisää »
19.04.2014 klo 12:57

Seksuaalista itsemääräämisoikeutta korostettava entisestään

Tällä viikolla toin hallitukselle tärkeän esityksen seksuaalirikosten rangaistusten tiukentamista, jonka hallitus yksimielisesti hyväksyi. Esityksen mukaan raiskauksia koskeva rangaistuskäytäntö ankaroituisi ja myös seksuaalinen häirintä säädettäisiin rangaistavaksi. Esitystä on valmisteltu pitkään ja huolellisesti meillä oikeusministeriössä.Lue lisää »
19.01.2014 klo 11:00

Lapsen etu aina etusijalla

Lasten huoltoriitojen asiantuntija-avusteinen sovittelu on ollut kokeilukäytössä muutaman vuoden ajan. Uusi sovittelumalli, jossa tuomarin apuna toimii psykologi tai sosiaalityöntekijä on tarkoitus saattaa valtakunnalliseksi ensi vuoden aikana. Oikeusministeriössä asiaa valmistellaan parhaillaan ja hallituksen esitys annetaan eduskunnalle nyt syysistuntokaudella. Lue lisää »
12.10.2013 klo 11:07

Ihmiskaupan ja parituksen uhrit ansaitsevat suojaa

Tällä viikolla lehtiotsikot ja TV-lähetykset ovat olleet täynnä uutisia seksinostosta ja sen kieltämisestä. Joku saattaa kysyä, miksi tämä teema nousi esille näin voimakkaasti ja juuri nyt? Syy siihen on kuitenkin aivan looginen. Keskiviikkona Helsingin Yliopiston tutkijat Johanna Niemi ja Jussi Aaltonen luovuttivat oikeusministeriölle laatimansa selvityksen seksikaupan kohteiden hyväksikäytöstä ja arvion vuodesta 2006 voimassa olleesta rajoitetun seksin ostokiellon toimivuudesta. Lue lisää »
11.09.2013 klo 10:27

Naisiin kohdistuva väkivalta on maamme suurin turvallisuusongelma

Suomi on usein kärkisijoilla kansainvälisissä hyvinvointia koskevissa vertailuissa, jotka koskevat esimerkiksi koulutusta ja terveyttä. Yhdessä asiassa olemme kuitenkin huomattavasti muita Pohjoismaita ja länsieurooppalaisia valtioita jäljessä ja se on naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen.Lue lisää »
07.04.2013 klo 16:22

Ihmiskauppa ja hyväksikäyttöä pitää estää

Näin joulun aikaan pysähdymme usein miettimään, kuinka hyvin asiamme oikeastaan ovatkaan. Iloitsemme läheisistämme ja olemme kiitollisia, jos meillä on työ, johon mennä ja terveyskin jotenkuten kohdallaan. Saatamme tehdä lahjoituksen järjestölle auttaaksemme niitä, joilla asiat eivät ole yhtä hyvin.Lue lisää »
29.12.2012 klo 11:06