Tämän päivän tilanne nimittäin on se, että Kela korvaa ainoastaan sairauden hoitamiseen määrätyt lääkkeet. Se tarkoittaa että kaikki ennaltaehkäisevät lääkkeet, mukaan lukien rokotteet, ovat korvattavuuden ulkopuolella. Toki poikkeuksiakin löytyy. Kela esimerkiksi korvaa kolesterolilääkkeet, vaikka ne periaatteessa ovat ennaltaehkäisevää hoitoa. Se on ristiriidassa sen kanssa että kaikki rokotteet kuten esim. "punkkirokote" sekä rokote kohdunkaulan syöpää vastaan, ovat korvattavuuden ulkopuolella. Tätä ei voi maalaisjärjellä selittää.
On siis syytä tunnustaa että sairausvakuutuslakimme on vanhentunut, eikä sovi tämän päivän yhteiskuntaan. Sen takia tarvitaan muutos siihen suuntaan että kannustamme ihmisiä toimimaan ja elämään sairauksia ennaltaehkäisevällä tavalla. Panostaminen ennaltaehkäisyyn on sekä mielekkäämpää että taloudellisempaa kuin pelkkä sairauksien jälkihoitoon keskittyminen. Suomen virallisessa hoiva-politiikassa sekä käytännön hoivatyössä vallitseekin nykyaikainen ajattelutapa, jonka mukaan ennaltaehkäisevä hoito on kaikilla mittareilla mitattuna jälkihoitoa kannattavampaa.Meillä on hyvin toimiva kansallinen rokotusohjelma josta on syytä pitää kiinni, ja sitä onkin edelleen kehitettävä. Tosiasia on kuitenkin se, ettei kaikkia rokotteita saada kansallisen rokotusohjelman piiriin lyhyellä aikavälillä. Kyse on tietysti rahasta. Rokotusohjelmaan otetut rokotteet ovat kaikille maksuttomia mikä tarkoittaa suurta taloudellista panostusta joka kerta kun ohjelmaan otetaan uusia rokotteita. On siis löydettävä keino jolla kannustetaan ihmisiä hankkimaan täydentäviä rokotteita. Kela-korvattavuus olisi juuri tällainen keino.
Meille Keskipohjanmaalla ja Pohjanmaalla liikkuville "punkkirokote" on varsin tuttu. Yhden ihmisen rokottaminen TBE-tautia vastaan maksaa noin 90 euroa mistä jokainen voi laskea miten kalliiksi kokonaisen perheen rokottaminen tulee. Ei ole mikään halpa lysti rokottaa suurperhe, joita maakunnassa on paljon. Kyse on siis mitä suurimmassa määrin yhdenvertaisuudesta. On päivänselvää että yhdenvertaisuus lisääntyy jos Kela korvaa 42 % rokotteen määrätystä hinnasta, ja vaihtoehtona on jättää rokote ottamatta. Tätä taustaa vasten ihmettelenkin Helsingin Sanomien ottamaa kantaa keskiviikon pääkirjoituksessa (HS 27.5.2009).Joka tapauksessa, eduskunnan viesti on selvä. Toivonkin että Sosiaali- ja terveysministeriö nyt suhtautuu vakavasti tähän asiaan ja rupeaa toimenpiteisiin lakimuutoksen läpiviemiseksi.
Anna-Maja HenrikssonRkp:n kansanedustaja Pietarsaaresta