LEHDISTÖTIEDOTE 12.11.2007

12.11.2007 klo 17:07
Anna-Maja Henriksson: Potilasturvallisuuslaki ei ratkaise työtaistelua!
Laki potilasturvallisuuden varmistamisesta sosiaali- ja terveydenhuollon työtaistelun aikana ei sinänsä millään tavalla tuo ratkaisua työtaisteluun. Parhaassa tapauksessa se toimii kuin päänsärkytabletti eli lievittää hetkellisesti. Myöskään siitä ei ole varmuutta, sanoi kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (rkp) eduskunnan väittelys-sä maanantai-iltana 12.11. Jos joukkoirtisanoutumiset toteutuisivat 19.11., millään lailla maailmassa ei kuitenkaan pystytä takaamaan, että potilasturvallisuuden varmistamiseksi tarvittava henkilökunta ilmestyy työpaikoille. Emme voi toisin sanoen taata, ettei kuolemantapauksia tai vakavia vammautumisia tulisi, jollei kiistaa ole ratkaistu ennen ensi maanantaita, painotti Henriksson.

– Tässä tilanteessa mielestäni eduskunnan on tehtävä kaikki lainsäädäntöteitse voitava potilasturvallisuuden turvaamiseksi. Oppositio ei pidä laki tarpeellisena. Ihmettelen mihin huoli potilaista on hävinnyt heidän ajattelussaan, sanoi Henriksson. Joka tapauksessa on niin, että potilaan näkökulmasta on parempi, että laki säädetään kuin että se jätetään säätämättä.

– Nyt on aika kaikkien osapuolten, Tehyn, kunnallisen työmarkkinalaitoksen, jokaisen sovittelulautakunnan jäsenen ja myös hallituksen aika panna kaikki arvovaltakysymykset sivuun ja tehdä kaikki voitava, jotta ratkaisuun päästäisiin tällä viikolla, totesi Anna-Maja Henriksson. Muussa tapauksessa uhkaa kansallinen katastrofi, jolloin emme enää tästä laista huolimatta pysty takaamaan arvokkainta kaikista perusoikeuksista – oikeutta elämään. Mikään arvovaltakysymys ei ole sen veroinen, että ihmishenget saavat vaarantua. Toivon sydämeni pohjasta, että laki, jonka nyt joudumme säätämään, osoittautuisi tarpeettomaksi.