Pohjalainen 18.6.2016: Keskusta sulkee silmänsä maanviljelijän ahdingolle

21.06.2016 klo 15:48
Kestävyys, huoli ympäristöstä sekä puhdas ja laadukas kotimainen ruoka ovat aina olleet RKP:lle tärkeitä, ja me olemme aina vaalineet maataloutta.  Niin me vaalimme edellee

Viime viikonlopun puoluekokouksessa sain suuren kunnian johtaa Suomen ruotsalaista kansanpuoluetta. RKP on kansanliike, joka myös jatkossa tulee puhumaan järkevän, uskottavan ja inhimillisen politiikan puolesta.

Ennen kaikkea RKP tulee minun johdollani olemaan mukana johtamassa yhteiskuntamme kehitystä.

 

Kestävyys, huoli ympäristöstä sekä puhdas ja laadukas kotimainen ruoka ovat aina olleet RKP:lle tärkeitä, ja me olemme aina vaalineet maataloutta.  Niin me vaalimme edelleen ja siksi teimme hiljattain yhdessä kolmen muun oppositiopuolueen kanssa välikysymyksen hallituksen maatalouspolitiikasta. Tosiasia on, että suomalainen maanviljely on kriisissä. Meistä on käsittämätöntä, että keskustavetoinen hallitus näyttää menettäneen otteensa maanviljelijän arjesta.

 

Esimerkiksi Maatalousviraston (Mavin) kyvyttömyys maksaa maanviljelijöille luvattuja tukia on täysin ennennäkemätöntä. Mikä muu ammattiryhmä suostuisi tällä tavoin odottamaan palkkaansa? Puhumattakaan siitä, että maatalouden tulot Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan ovat laskeneet noin 40 prosenttia viimeisten vuosien aikana. Keskimäärin tulot pienenevät nyt 9 700 euroon maatilaa kohti. Ja mitä tekee hallitus? Ei yhtikäs mitään tällä hetkellä.

 

Tiistain välikysymyskeskustelussa ei voinut kuin ihmetellä hallituksen viestiä. Oli ilmiselvää, että hallituksen sisällä on kova ristiriita. Se osoitettiin koko kansalle kun keskusta ryhmäpuheenvuorossaan vaati, että hallituksen tulee noudattaa hallitusohjelmaa.  Minä kun olin siinä käsityksessä, että pääministeripuolue Keskusta johtaa paitsi hallitusta, myös sen maatalouspolitiikkaa.

 

Maanviljelijät tarvitsevat tulevaisuudenuskoa. Hallituksen olisi viimeistään nyt lisäbudjetin yhteydessä pitänyt osoittaa määrärahoja suomalaisen maatalouden auttamiseen. Nyt olisi ollut kriisipaketin aika.

 

Meillä monella on tiedossa se, että hallituksen ministereistä monella on aikamoinen työtaakka. Nyt kun tiedetään, minkälaisessa kriisissä Suomen maatalous on, missä tilanteessa työllisyytemme on ja myös, että hallituksessa tapahtuu vaihdoksia, niin eikö nyt pääministerillä olisi ollut mahdollisuus ottaa uusia pelaajia mukaan hallitukseen, jotta ministerit voisivat toden teolla keskittyä tärkeimpiin tehtäviinsä?

 

Maatalouden osalta ministerin pitäisi käydä neuvotteluja EU:ssa, uudistaa Mavia, purkaa byrokratiaa, tehdä lakimuutoksia ja niin edelleen. Kukaan ei ole yli-ihminen.  Ministerin ylityöllistäminen näkyy nyt päätöksenteon ja välttämättömien toimenpiteiden toteuttamisen hitautena. Lienee selvää, että sulavaliikkeistä avokonttorihallitusta muodostaessaan pääministeri Sipilä ei ymmärtänyt, että suomalaisen maatalouden tukeminen vaatii paljon työtä. Tähän ei yksi ministeri kykene jos hänen samalla täytyy hoitaa kahta muuta tonttia.

 

Hallitus on sulkenut silmänsä maatalouden ahdingolle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ahdinko olisi todellinen. Siksi me RKP:ssä vaadimme nyt yhdessä maanviljelijöiden kanssa, että hallitus välittömästi antaa maataloudelle kriisipaketin.