Pohjalainen 13.8.2016: Kohti syksyä

13.08.2016 klo 10:14
Emme saa antaa ikävien uutisten lannistaa. Tarvitsemme tulevaisuudenuskoa. Täällä Pohjanmaalla sitä on perinteisesti aina löytynyt ja niin on myös nytkin

Mennyt kesä on monella tapaa ollut poikkeuksellinen. Uutislähetyksissä olemme saaneet seurata monta dramaattista ja myös ikävää tapahtumaa ympäri maailmaa. Esimerkiksi Iso-Britannian EU-kansanäänestys, Nizzan kauhea terrori-isku, Turkin vallankaappausyritys ja sen jälkiseuraukset, vain muutama mainitakseni.

 

Mutta emme saa antaa ikävien uutisten lannistaa. Tarvitsemme tulevaisuudenuskoa. Täällä Pohjanmaalla sitä on perinteisesti aina löytynyt ja niin on myös nytkin. Siksi ei ole yllättävää, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi olevansa vaikuttunut Vaasan-seudun modernista teollisuudesta. Työllisyystilanne Pohjanmaalla on pienestä heikentymisestä huolimatta parempi kuin suurimassa osassa muuta maata

 

Valitettavasti kaikkialla ei ole yhtä hyvä meininki. Työllisyyden parantaminen tuleekin olemaan yksi syksyn tärkeimmistä kysymyksistä. Hallitus tulee lähiaikoina, kertomaan miten se aikoo edistää työllisyyttä. Vaikka RKP onkin nyt oppositiossa, niin haluan toivottaa hallitukselle onnea tähän haasteeseen. Korkeampi työllisyysaste on avainasemassa, jotta maamme talous voidaan taas saada uusille raiteille.

 

On jo nyt selvää, että paljon puhuttu kilpailukykysopimus ei yksin tulee riittämään työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Toivottavasti hallitus on valmis selvittämään kaikki mahdolliset keinot työllisyyden parantamiseksi.  Ilahduttavaa on ainakin se, että uusi valtiovarainministeri Orpo haluaa kiinnittää enemmän huomiota siihen, että työnhakijat ja avoimet työpaikat löytävät toisensa. Tämä liittyy siihen ongelmaan, että vaikka uusia työpaikkoja syntyy Suomessa, niin samaan aikaan työttömyys on lisääntynyt. Juuri tätä asiaa me RKP:ssä olemme peräänkuuluttaneet kuluneen vuoden aikana. Hyvä, että hallituskin on nyt herännyt tähän! Viime syksyn varjobudjetissamme esitimme työnvälityksen uudistamista tehokkaammaksi. Työvoimapalveluiden kilpailuttaminen olisi esimerkiksi tehtävä mahdolliseksi.

 

Syksyn toinen suuri keskustelunaihe tulee olemaan sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen jatko. Hallitus julkisti kesäkuun lopussa keskeneräiset luonnokset tulevasta sote-lainsäädännöstä.  Valmiit luonnokset julkaistaan alkusyksystä. Jo nyt on kuitenkin selvää, että sote-uudistuksessa moni kysymys, kuten potilaan valinnanvapaus on edelleen auki.

 

Varsinaisen sote-uudistuksen rinnalla hallitus valmistelee myös ns. päivystysuudistusta, jonka tähänastinen sisältö on synkkää luettavaa. Hallitus on keskittämässä täyden ympärivuorokautisen päivystyksen ainoastaan 12 sairaalaan Suomessa. Hallituksen linjausten mukaan Vaasan keskussairaala ei olisi yksi näistä kahdestatoista sairaalasta. Erittäin valitettavaa on, että pääministeripuolue Keskusta on nyt äskettäin ilmoittanut, että se ei edelleenkään näe tarvetta täydelle ympärivuorokautiselle päivystykselle Vaasassa.

 

Tätä ei voi hyväksyä. Miksi heikentää menestyvän maakunnan vetovoimaisuutta, kun samalla halutaan parantaa työllisyyttä? Samalla on hyvin kyseenalaista täyttääkö hallituksen linjaus perustuslain vaatimukset, eteenkin kielellisten oikeuksien toteutumisen näkökulmasta. RKP tulee tekemään kaikkensa, jotta täysi ympärivuorokautinen päivystys säilyy Vaasassa.

 

Lopuksi en kuitenkaan jalkapallon ystävänä voi olla iloitsematta siitä, että VPS on pärjännyt hyvin Veikkausliigassa. Hienoa, että Vaasa sai uuden jalkapallostadionin. Sekin luo tulevaisuudenuskoa.