Lehdistötiedote: Henriksson tyytyväinen siihen, että hallituksen kielikokeilu jäi suutariksi

26.02.2018 klo 09:18
Vain kuusi kuntaa on hakenut Opetushallitukselta lupaa osallistua hallituksen kokeiluun, jossa oppilaiden ei tarvitse lukea kouluruotsia.

− Olen tyytyväinen siihen, että monet perheet ja kunnalliset päättäjät ymmärtävät ruotsin kielen merkityksen, RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

− On selvää, että paljon hehkutettu kielikokeilu jäi suutariksi – siitä tuli jopa floppi. Tämä on suuri takaisku kulttuuriministeri Sampo Terholle, joka on ollut pakollisen kouluruotsin kovin vastustaja. Vaikuttaa siltä, että hän eli kuplassa, joka puhkesi, Henriksson sanoo.

Kielikokeilu koskee 5. ja 6. luokan oppilaita yhdeksässä peruskoulussa kuudessa eri kunnassa. Yhteensä 486 oppilasta kuuluu kokeilun piiriin.

− Hallitus oli suunnitellut 2200 oppilaan osallistuvan kokeiluun ja Sininen tulevaisuus halusi jopa suuremman oppilasmäärän osallistuvan siihen. Se tosiasia, että niin harva kunta ja koulu lopulta päätti osallistua kokeiluun, on osoitus Suomen kaksikielisyyden tärkeyden ymmärtämisestä. Se on suurempaa, kuin mitä Terho on tajunnut, Henriksson sanoo.

− Suomen kaksikielisyyden nakertamisen sijaan, tarvitaan toimenpiteitä kieliopetuksen uudistamiseksi. Tarvitsemme maahamme lisää kielikylpyopettajia, jotta kielikylvyn ja kielisuihkujen tarjonta päiväkodeissa ja kouluissa paranisi, Henriksson sanoo.

Lupaa osallistua kielikokeiluun hakivat Jämsä, Kaustinen, Pieksämäki, Rovaniemi, Savonlinna ja Ylöjärvi.

 

Lisätietoja: Anna-Maja Henriksson, puh. 050-512 2377.