Veronmaksajien rahoilla ei saa pelata uhkapeliä

19.03.2018 klo 13:37
RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson vaatii hallitukselta vastausta kysymykseen, pitäisikö sote-uudistuksen valinnanvapausmalli lähettää notifioitavaksi EU-komissiolle.

Korkein hallinto-oikeus on uudistusta koskevassa lausunnossa katsonut, että varminta olisi lähettää esitys Brysseliin.

Hallitus myöntää omassa lakiesityksessään, että ”täysin varmaa vastausta siitä, millainen on esitettävän valinnanvapausjärjestelmän EU –valtiontukioikeudellinen luonne, on mahdotonta antaa.” Esityksessä todetaan myös muun muassa, että  ” Slovakian järjestelmästä tehty tuore ratkaisu (T-216/15) kasvattaa riskiä siihen, että Suomen valinnanvapausjärjestelmän voitaisiin tulkita olevan ainakin osittain taloudellinen.”

Tämän valossa on käsittämätöntä, että hallitus ei suostu valitsemaan varmuutta epävarmuuden sijaan.

– Onko hallitus ylipäätänsä tehnyt minkäänlaista riskianalyysiä? Onko hallitus laskenut paljonko tämä tulee maksamaan veronmaksajille, jos EU laittaa peukalon alas, sanoo Henriksson.

Henrikssonin mukaan kansalaisilla on oikeus tietää, mitkä riskit ovat. Henriksson katsoo, että keskustan unelmaa maakuntahallinnosta ei saa toteuttaa hinnalla millä hyvänsä.

– Tässä ei saa ostaa sikaa säkissä, puhumattakaan siitä, että veronmaksajien rahoilla pelattaisiin uhkapeliä. Siksi EU osuus on selvitettävä ennen, kuin eduskunta voi ottaa kantaa valinnanvapausmalliin, sanoo Henriksson.