Pienempien sairaaloiden on taas saatava tehdä leikkauksia

22.10.2018 klo 12:09
Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on pettynyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätökseen olla antamatta pienemmille sairaaloille oikeutta tehdä päiväkirurgisia leikkauksia.

- Hallitus on keskustan johdolla ajanut alas sairaalaverkostoamme. Etäisyydet lähimpään leikkaussairaalaan ovat pidentyneet hyvin monelle potilaalle. Hallitus on heikentänyt pienten sairaaloiden toimintaedellytyksiä ja sairaaloiden suunnalta tulee nyt huolestuttavaa palautetta, Anna-Maja Henriksson sanoo.

Henriksson muistuttaa, että hallitus on ajanut läpi lakimuutoksen, joka keskittää kaiken päiväkirurgian keskussairaaloille, lukuun ottamatta muutamaa pienempää sairaalaa, jotka kuuluvat yliopistosairaala-alueelle. Pienempiä sairaaloita ollaan ajettu alas poistamalla niiltä oikeus tehdä nukutusta vaativia leikkauksia. Pienemmissä sairaaloissa, aiemmissa aluesairaaloissa, saadaan ainoastaan tehdä leikkauksia, jotka vaativat paikallispuudutuksen.

- Pienemmillä sairaaloilla tulisi olla oikeus tehdä päiväkirurgisia leikkauksia. Potilasturvallisuuden näkökulmasta olisi muutenkin tärkeää, että myös pienemmissä sairaaloissa olisi anestesian erikoislääkäri. Anestesiologi on usein ratkaisevassa roolissa, kun puhutaan potilasturvallisuudesta, ei siis ainoastaan leikkaustoiminnassa.  Sote-uudistuksen valiokuntakäsittelyn myötä olisi ollut mahdollista korjata hallituksen tekemää vahinkoa. Olen pettynyt, että enemmistö ei halunnut käyttää tätä mahdollisuutta. On minulle suuri kysymysmerkki, miten Keskusta oikein ajattelee.

Henriksson jätti syyskuussa 2017 lakialoitteen asian korjaamiseksi. Aloitteen on allekirjoittanut moni kansanedustaja eri puolueista, myös hallituksen riveistä.  RKP:n jäsen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Veronica Rehn-Kivi ehdotti tänään valiokunnassa, että lainsäädäntöä muutettaisiin Henrikssonin lakialoitteen mukaisesti. Enemmistö valiokunnassa ei asettunut ehdotuksen taakse.