Ilkka-Pohjalainen: Tärkeitä päätöksiä epävarmana aikana

02.10.2022 klo 10:00
Kolumni julkaistiin Ilkka-Pohjalaisessa 2.10.2022.

Hallitus teki torstaina merkittävän periaatepäätöksen. Suomi rajoittaa voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen 30. syyskuuta alkaen. Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja Venäjän julistama liikekannallepano ovat johtaneet Euroopan turvallisuustilanteen muuttumiseen. Valtioneuvosto katsoo, että Venäjän liikekannallepano sekä nopeasti lisääntyvä Suomeen ja Suomen kautta tapahtuva matkailu Venäjältä, vaarantaa Suomen kansainvälistä asemaa ja kansainvälisiä suhteita. Periaatepäätöksellä pyritään lopettamaan turismi ja siihen liittyvä kauttakulku kokonaan. Päätös on mielestäni erittäin tärkeä ja välttämätön. Ei ole oikein, että venäläiset voivat matkustaa turisteina Suomessa, samalla kun Putin ja Venäjä käyvät häikäilemätöntä ja julmaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. 

Täällä viikolla olemme myös saaneet huolestuttavia uutisia Itämereltä. Nord Stream -kaasuputkessa on tapahtunut räjähdyksiä.  Valtava määrä kaasua valuu ulos mereen ja sitä kautta ilmakehään. Räjähdykset ovat tapahtuneet Ruotsin ja Tanskan talousalueilla. Vaikuttaa valitettavasti siltä, että kyse on tarkoituksellisesta vahingonteosta. Tämä aiheuttaa epävarmuutta lähialueillamme. 

On selvää, että elämme nyt epävarmassa ajassa. Putinin hyökkäyssota Ukrainassa peittää lähes kaiken tumman varjonsa alle. Asioita, joita emme koskaan voineet kuvitella tapahtuvan, tapahtuu nyt lähellä meitä. Inflaatio kiihtyy ja sähkön hinta nousee. Ainoa varma tällä hetkellä on epävarmuus. Voin vakuuttaa, että maan hallitus tekee kaikkensa löytääkseen parhaat ratkaisut maallemme ja kansallemme. Tässä yhteydessä haluan mainita esimerkiksi nyt valmistelussa olevan väliaikaisen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävän kotitalousvähennyksen. Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki.

Mutta myös näinä synkkinä aikoina on tärkeä pystyä iloitsemaan hyvistä asioita ja jatkettava asioiden parantamista. Viime viikolla meillä Pohjanmaalla oli paljon iloitsemisen aihetta. Vaasan keskussairaalan uusi H-talo vihittiin käyttöön. Sain kunnian pitää juhlapuheen avajaisissa. Tuntuu todella upealta, että tämä erittäin tärkeä hanke on nyt valmis. On hienoa, että H-talossa yhdistetään sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluita tehokkaalla ja joustavalla tavalla. Näin ihmiset ja heidän tarpeensa asetetaan keskiöön. Sekä asiakkaat että henkilökunta huomioiden. Toivon, että saman tyyppisiä hankkeita tullaan tekemään myös muualla Suomessa.

H-talon avajaiset tuntuivat myös erityisen arvokkailta siitä syystä, että Vaasan keskussairaalan osalta kaikki ei todellakaan viime vuosina ole ollut itsestäänselvyys. Ja on hyvä muistaa, että asiat eivät tapahdu itsestään. Ne vaativat määrätietoista ja kovaa työtä. Viime hallituskaudella Sipilän hallitus ei halunnut antaa Vaasan keskussairaalalle täyttä ympärivuorokautista päivystystä. Tämä oli minulle, RKP:lle ja koko Pohjanmaalle mahdoton vaihtoehto. Voimakas vaikuttamistyö toi tulosta viime eduskuntavaalien jälkeen. Uusi hallitus antoi Vaasan keskussairaalalle täyden ympärivuorokautisen päivystyksen. 

 

Anna-Maja Henriksson

oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja