–Tytöillä tulee olla oikeus päättää elämästään, tulevaisuudestaan ja kehostaan. Koulutuksella on vahva yhteys mahdollisuuteen saada tuloja tulevaisuudessa. Maailmanlaajuisesti meidän on varmistettava, että jokainen lapsi voi käydä koulua ilman keskeytyksiä, jotka johtuvat esimerkiksi lapsiraskaudesta, pakkoavioliitosta tai perheen toimeentulon turvaamisesta. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on torjuttavaa myös maailmanlaajuisesti. Meidän on tehtävä kaikkemme tyttöjen suojelemiseksi, Henriksson sanoo.
– Maailma ei saa sulkea silmiään esimerkiksi Afganistanin ja Iranin tilanteelta. Samalla on rohkaisevaa nähdä se rohkeus, joka on olemassa. Meidän on puolustettava tyttöjen ja naisten oikeuksia ja tuettava heidän vapaustaisteluaan, Anita Westerholm sanoo.
Myös tyttöjen hyvinvoinnin edistämiseksi on tehtävä työtä, myös kansallisesti. Vuodelta 2021 oleva tutkimus osoittaa, että suuri osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä. Samaan aikaan yksinäisyyden tunteet ovat yleistyneet. Jopa 30 prosenttia tytöistä ilmoitti kohtalaisesta tai vakavasta ahdistuksesta.
– Nuorten, ja erityisesti murrosikäisten tyttöjen mielenterveyden parantamiseksi tarvitaan toimia. Meidän on myös ehkäistävä tyttöjen lisääntyvää masennusta, ahdistuneisuutta ja syömishäiriöitä sekä puututtava niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi vahvistamalla oppilaanohjausta ja neuvonta- ja psykologipalvelujen saatavuutta kouluterveydenhuollossa, Westerholm sanoo.
Hallituskauden aikana oikeusministeri Henrikssonin johdolla on toteutettu useita tärkeitä lainsäädäntömuutoksia tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi. Henriksson on vienyt läpi historiallisen seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen, jossa muun muassa raiskauksen määritelmä rikoslaissa muuttuu suostumusperusteiseksi. Lähisuhdeväkivallan uhrien asemaa vahvistetaan tekemällä lähestymiskielloista tehokkaampia. Myös lapsiin kohdistuvien rikosten käsittelyä nopeutetaan.
– Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista määrättäviä rangaistuksia ankaroitetaan merkittävästi seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen myötä. Lain tultua voimaan ensi vuoden alussa seksuaaliseen häirintään voi syyllistyä myös muilla tavoin kuin koskettamalla toista henkilöä. Toista henkilöä esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen tulee myös erikseen rangaistavaksi. Lisäksi olen jo antanut eduskunnalle esityksen sukupuolen lisäämiseksi rangaistuksen koventamisperusteeksi. Naisiin ja tyttöihin kohdistuvalle väkivallalle on saatava loppu, Henriksson sanoo.