– Meillä Suomessa on pitkät perinteet yhteisten voimien kokoamisesta ja yhdistymisestä maan parhaaksi. Nyt tarvitaan politiikkaa, joka onnistuu sekä uudistamaan Suomea että kannustamaan työhön ja työllisyyteen sekä hillitsemään velkaantumista samalla kun vaalitaan sitä, että kaikki pysyvät mukana. Suomen on jatkossakin oltava aktiivinen toimija maailmanlaajuisesti, Henriksson sanoo.
RKP on jo kuuden viikon ajan neuvotellut uudesta hallitusohjelmasta yhdessä Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien kanssa. Henriksson tiesi, ettei siitä tulisi helppoa. Siitä tuli kuitenkin vielä haastavampaa kuin hän olisi voinut kuvitella.
– Hallitusneuvottelut ovat monin tavoin erilaiset kuin aikaisemmat, joissa olen ollut mukana. Meillä on pöydässä kaksi puoluetta, jotka ovat monissa asioissa toistensa vastakohtia. Näkemyksemme esimerkiksi maahanmuutosta ovat täysin erilaiset, kuten myös näkemyksemme ilmastokysymyksistä, EU:sta ja maan kaksikielisyydestä. Se, mikä osittain yhdistää, on näkemys talouden tasapainottamisesta sekä työmarkkinoiden uudistamisesta.
– Tällä lähtökohdalla on selvää, että jos hallitus syntyy, kyse ei ole onnellisesta avioliitosta vaan pikemminkin välttämättömyydestä siinä tilanteessa, jossa maamme nyt on. Meillä on sota Euroopassa, meillä on hoitojonoja, meillä on työvoimapula, ja meillä on talous epätasapainossa, jonka vuoksi velkaannumme noin 10 miljardia euroa vuodessa. Se on vastuutonta lapsiamme kohtaan ja se on meidän vastuulla, ja meidän vastuullamme on yrittää ratkaista se, Henriksson sanoo.
Henriksson huomauttaa, että se, että RKP on suostunut hallitusneuvotteluihin, ei tarkoita sitä, että puolue olisi automaattisesti suostunut osallistumaan hallitukseen.
– RKP ei tietenkään lähde hallitukseen hinnalla millä hyvänsä. Olen aina alusta, ensimmäisestä päivästä lähtien korostanut, että lopullinen ehdotus hallitusohjelmaksi ratkaisee osallistumisemme. Se, että neuvottelemme, ei ole vielä kyllä. Se on ehkä. Ja meillä on vielä paljon suuria asioita pöydällä, jotka on ratkaistava”, Henriksson sanoo.
Henriksson nosti esiin myös Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen ja muistutti, että Ukrainan sota on myös meidän sotamme vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta
– Turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa ja maailmassa on jännittyneempi kuin pitkään aikaan. Olen iloinen, että ensimmäistä kertaa puolueen historiassa kokoonnumme puoluekokoukseen uutena historiallisena aikakautena – Suomi on nyt puolustusliitto Naton jäsen! Tämän eteen Suomen ruotsalainen kansanpuolue on työskennellyt pitkään. Nato-jäsenyytemme ei toki ole täydellinen ilman, että myös Ruotsi on mukana. Ruotsin asia on meidän, Henriksson päättää.