Vauhdikas alku Brysselissä

23.09.2024 klo 10:53
Kolumni Keskipohjanmaassa 20.09.2024

Viides heinäkuuta tasavallan presidentti Alexander Stubb vapautti minut tehtävästäni opetusministerinä, ja kymmenen päivää myöhemmin vietin viimeisen päivän kansanedustajana. Yhteensä ehti kertyä 17 vuotta Suomen eduskunnassa, joista yhdeksän vuotta ministerinä ja kahdeksan vuotta RKP:n puheenjohtajana. Tämä elämänvaihe on ollut minulle erittäin arvokas ja olen siitä kiitollinen.

Nyt työni Euroopan parlamentin jäsenenä on alkanut kunnolla, ja se tuntuu oikein hyvältä. Haluan vielä kerran kiittää kaikkia, jotka päättivät äänestää RKP:tä kesäkuun EU-vaaleissa, ja siten varmistivat, että RKP:n toimistoissa Brysselissä ja Strasbourgissa valot pysyvät päällä. On selvää, että tämä on erittäin tärkeä areena meille suomalaisille. Ensimmäinen kerta, kun astuin suureen täysistuntosaliin, oli erityinen hetki. Ei pelkästään siksi, että täysistuntosali on valtava ja sinne mahtuu kaikki 720 meppiä, vaan myös siksi, että tunsin samalla astuvani aivan uuteen kontekstiin. Kontekstiin, jossa edustan omia ja RKP:n äänestäjiä sekä kotimaatani Euroopan ytimessä – EU:ssa.

RKP kuuluu yhdessä Suomen Keskustan kanssa liberaaliin keskustaryhmään ”Renew Europe” (Uudistetaan Eurooppa). Ryhmäämme kuuluu 77 jäsentä. Alku on sujunut hienosti, ja kesällä minut valittiin yhdeksi ryhmän varapuheenjohtajista. Tuntuu hyvältä saada jo alusta näin suurta luottamusta.

Euroopan parlamentissa työskentelemme aivan kuten Suomen eduskunnassa eri valiokunnissa, joissa tehdään suurin osa työstä. Minulla on ilo olla jäsenenä sisämarkkina- ja kuluttaja-asioiden valiokunnassa (IMCO). Se on erittäin vaikutusvaltainen valiokunta, joka käsittelee Suomelle tärkeitä lainsäädäntöasioita. Kyse on muun muassa Suomen ja EU:n kilpailukykyyn liittyvistä kysymyksistä, reiluista säännöistä ja vähemmästä byrokratiasta pienille ja keskisuurille yrityksille, tutkimuksen ja innovaatioiden edistämisestä, vihreään siirtymään investoimisesta sekä kriisinkestävyyskyvyn vahvistamisesta. Lisäksi olen varajäsen yksilön oikeuksia sekä oikeus- ja sisäasioita (LIBE) sekä kehitysyhteistyötä (DEVE) koskevissa valiokunnissa.

Tällä viikolla Euroopan parlamentin istunnossa Strasbourgissa suurin uutinen on ollut, että komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on esittänyt ehdotuksensa uudeksi komissioksi.

Suomen osalta von der Leyenin ehdotus oli iloinen uutinen! Suomen ehdokas Henna Virkkunen (EPP) on saamassa raskaan komissaarisalkun ja hänen vastuullaan on teknologinen suvereniteetti, turvallisuus ja demokratia. Tämän lisäksi hänet ehdotetaan yhdeksi komission varapuheenjohtajista. Tämä osoittaa suurta arvostusta sekä Hennaa että Suomea kohtaan.

Seuraavaksi parlamentti järjestää ehdokkaiden kuulemiset, ennen kuin parlamentti äänestää komissiosta. Tulen kaikin keinoin tukemaan Hennaa nimitysprosessissa ja varmistamaan, että hän ja Suomi saa tämän painavan ja tärkeän salkun. Uuden teknologian ja digitalisaation rooli nyky-yhteiskunnassa on valtava, kun haluamme vahvistaa Euroopan ja Suomen kilpailukykyä. Lisäksi Euroopan turvallisuuden vahvistaminen on meille kohtalonkysymys.

Minulle on myös tärkeää, että komissio pääsee nopeasti käsittelemään suurimpia haasteitamme. Meidän on tuettava Ukrainaa, vahvistettava Euroopan puolustusteollisuutta, lisättävä kilpailukykyämme ja hillittävä ilmaston lämpenemistä. Kaiken tämän teemme jotta myös tulevaisuudessa pärjäämme ja pystymme huolehtimaan vahvasta ja ihmisläheisestä Euroopasta.

Anna-Maja Henriksson
Europarlamentaarikko, Renew Europen varapuheenjohtaja
RKP