Sagt & skrivet

Tal: JM festseminarium Finlandiahuset 31.10.2017

Politiken för nationalspråken i dag och i framtiden Läs mera »
01.11.2017 kl. 09:36

Kolumn, ÖT: ”Nästan regeringskris”

Regeringen har den här veckan bjudit på ett nytt avsnitt i serien "Nästan regeringskris". Det är igen vårdreformen som är seriens röda tråd, som än en gång fått temperaturen att stiga och vågorna att svalla. Den ena ministern efter den andra, har försökt tona ner det hela, men utbrott på sociala media av bland annat Centerns riksdagsledamot Hanna-Kaisa Heikkinen talar sitt klarspråk. Centern och Samlingspartiet är igen på kollisionskurs och det rejält.Läs mera »
26.10.2017 kl. 10:38

Kolumn, Sydin: Mental hälsa är allas sak

Varför är det så att fler människor spontant erbjuder sin hjälp då någon brutit benet än då någon öppet sagt att den är deprimerad? Jag är inte ensam om att ställa den frågan. Jag har inget svar, men frågan är relevant. Det är viktigt att vi lyfter katten på bordet och klarar av att diskutera även mentala problem. Ofta är det nämligen den samhälleliga debatten som i olika frågor lyckas uppmuntra till politisk förändring. Läs mera »
16.10.2017 kl. 09:10

Ledare, Medborgarbladet: Du kan göra skillnad

Politik om något är som en lagsport. Ingen klarar sig ensam, utan bakom varje politisk seger finns ett gediget lagarbete, intensivt nätverkande och många långa förhandlingar. Resultat som det SFP:s presidentkandidat och europaparlamentariker Nils Torvalds uppnådde i den så kallade skogsfrågan (Lulucf) blir endast till genom gott samarbete med såväl medarbetare som andra politiker.Läs mera »
12.10.2017 kl. 14:45

Kolumn, VBL: Internationella impulser

Jag minns min studietid med värme i hjärtat. Det är tiden i mitt liv då jag haft stora insikter om mig själv och mina intressen. Det blev klart för mig att samhället runt omkring mig kan göras bättre, att det är genom juridiken jag kan påverka och jag lärde mig att ta ansvar för mig själv och min omgivning.Läs mera »
12.10.2017 kl. 14:44

Kolumn, ÖT: Makten över sjukhusen

Nu får det räcka med centraliseringsivern. I över 100 år har vi haft ett sjukhus i Jakobstad. Redaren Otto Malm som på sin tid var en av landets mest framgångsrika affärsmän, hade ett hjärta som klappade för sin hemstad. I sitt testamente donerade han en ansenlig summa pengar för att det i Jakobstad skulle byggas ett sjukhus.Läs mera »
11.10.2017 kl. 16:18

Henriksson: Vad innefattar valfriheten?

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson efterlyser mer konkreti av det förslag till valfrihet som familje- och omsorgsminister Annika Saarikko presenterade i ett blogginlägg idag. Senast stötte regeringens förslag till valfrihet på grundlagsenliga utmaningar.Läs mera »
09.10.2017 kl. 16:17

Det höll på att gå åt skogen

I EU finns det exakt fem länder som kan sägas ha skog. Dessa fem är Finland, Sverige, Tyskland, Polen och Frankrike. Alla andra länder har i princip avverkat sin skog för länge sedan. Ändå var det de skoglösa länderna i EU som inför Europaparlamentets möte i Strasbourg i veckan ville berätta för Finland och Norden hur vi ska sköta vår skog.Läs mera »
07.10.2017 kl. 17:12

Kolumn: Språkförsök på vems bekostnad?

Språk öppnar dörrar. Det är ett faktum. Vårt land borde sätta mycket mer krut på att fundera på hur vi kan öka finländarnas språkkunskaper. Istället koncentrerar sig regeringen på hur man kan minska kunskaperna i det andra inhemska, dvs i praktiken svenskan. Det är dumt, mycket dumt.Läs mera »
27.09.2017 kl. 09:19

Pressmeddelande 11.07.2017: Regeringen saknar värdepolitisk kompass

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson efterlyser en ordentlig värdedebatt i samhället.Läs mera »
18.08.2017 kl. 17:18