Menneen kesän aikana olemme aivan liian usein saaneet lukea uutisia vakavista liikenneonnettomuuksista, rattijuopumuksista ja holtittomasta ajamisesta. Liikenteessä menehtyneiden ja loukkaantuneiden ihmisten lukumäärä tämän vuoden seitsemän ensimmäisten kuukausien aikana ylittävät viime vuoden vastaavat luvut. Tämä on huolestuttavaa lukemista.
Meidän on mietittävä mistä tämä johtuu ja mitä voisimme tehdä. Yksiselitteistä vastausta ei tietenkään ole olemassa, mutta on täysin selvää, että monet tekijät vaikuttavat tähän.
Lisääntynyt rattijuopumus on pelottavaa. Tarvitsemme vakavan keskustelun sekä tämänhetkisistä promillerajoista että rattijuopumuksen seuraamuksista. Alennettu promillerajaa on esiintynyt julkisessa keskustelussa koskien nimenomaan nuoria kuljettajia. Omasta mielestäni meillä ei pitäisi olla erilaisia promillerajoja riippuen kuljettajan iästä. Se antaa vääränlaisen signaalin. Ei voi olla niin, että on enemmän sallittua ajaa vähän humalassa jos on vanhempi.
On niitä, jotka puhuvat ylipäänsä alennettua promillerajaa vastaan koska se vaatisi enemmän resursseja poliiseilta, ja koska he näkevät, että todelliset syylliset kuitenkin löytyvät heistä, jotka ajavat yli yhden promillen humalassa. Argumentit eivät ole pitäviä. Rajan laskeminen olisi selvä signaali siitä, että ei tulisi ottaa ensimmäistäkään keskiolutta tai viinilasia jos aiot ajaa.
Olen vakuuttunut siitä, että tarvitsemme kunnon korotuksen alkoholiveroon ja erityisesti väkeville alkoholijuomille. Ei vain liikennepoliittisista syistä, vaan ensisijaisesti kansanterveyden takia. Rattijuopumuksen seurauksia ajatellen pitäisi pitkällä tähtäimellä tulla vaatimus, että henkilöille, jotka ovat kertaalleen syyllistyneet rattijuopumukseen tulisi asentaa alkolukko autoon. Nykyään voi tietyssä määrin valita alkolukon ajokiellon sijaan, mutta lukon kustannukset aiheuttavat sen, että käyttö ei ole suuremmassa määrässä lisääntynyt. Saamme lisäksi toivoa, että tekniikka kehittyy niin, että alkolukot ovat valmiiksi asennettuja meidän uusiin autoihin. Alkolukkohan toimii niin, että auto ei lähde käyntiin, jos kuljettaja on alkoholinvaikutuksen alainen.
Yksi asia mikä minua on kesän aikana mietityttänyt minua, että meillä Suomessa ei vaadita minkäänlaista ajokoetta meidän moponuorilta. Jos vain läpäiset teoriakokeen niin voit vapaasti mennä liikenteeseen mopon, mopoauton tai skootterin kanssa. Vierailulla Ruotsissa kesällä tuli tämä asia puheeksi ja silloin tuli esille että ruotsalaisilla on järjestelmä, jossa vaaditaan myös ajokoe mopokortin hakijalta. Tässä meillä on mietitettävää. Lisääntyneet liikenneonnettomuudet, jossa nuoret mopo- ja skootteriajajat ovat olleet osallisia antavat osviittaa siihen, että olisi paikallaan, että mopokortin saamiseksi pitäisi suorittaa ajokoetta.
Kameravalvontaan, johon ollaan nyt siirrytty meidän teillämme, on askel oikeaan suuntaan. Keskikaiteita on rakennettava suuremmassa mittakaavassa ja tiet on levennettävä ohituskaistoilla. Emme kuitenkaan pääse siitä eroon, että tarvitsemme enemmän liikennepoliiseja. Lisääntyneellä valvonnalla on jatkossakin vaikutus ihmisten ajotottumuksiin!
Anna-Maja Henriksson