Mihin maailma on menossa, ja mitä tapahtuu omassa rakkaassa kotimaassamme? Moni miettii näitä asioita tänään, niin nuoremmat kuin vanhemmatkin kansalaiset. Tuntuu siltä, että hyvin lyhyessä ajassa yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut kireämmäksi. Nyt olisi korkea aika vaihtaa säveltä ja nostaa esille ne vahvuudet, mitkä meillä Suomessa on, ja joiden avulla voimme myös nousta taas menestyjien joukkoon Euroopassa ja maailmalla.

Hyvä uutinen on, että työmarkkinajärjestöt vielä kerran yrittävät löytää yhteisen ratkaisun työmarkkinoiden uudistamisesta. On toki niin, ettei meillä ole varaa pitkään kestävään eripuraan työmarkkinoilla. Meidän suurin ongelmamme juuri nyt on, ettei työllisyys ole lähtenyt kasvuun, että kilpailukykymme on huonontunut verrattuna muihin, esimerkiksi Saksaan ja Ruotsiin, ja, että niin moni ei löydä koulutustaan vastaavaa työpaikkaa.  Nuorten osalta kannattaisi vilkaista Saksaan, ja ottaa mallia heidän nk. minjobs-mallista. Sen avulla nuori saa mahdollisuuden tehdä töitä ilman, että hänelle maksettavia etuuksia heti leikataan. Se mitä nuoret tarvitsevat tänä päivänä on tulevaisuudenusko. Heidän pitää saada tuntea, että he kelpaavat johonkin ja voivat tehdä jotain hyödyllistä, että maamme tarvitsee heitä. Onnistumisen kokemus on tärkeä meille kaikille, mutta varsinkin nuorelle ihmiselle. Sen takia nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi hallituksen olisi tehtävä enemmän, ja Mini-jobs olisi yksi varteenotettava malli, jota kannattaisi kokeilla.

Meillä on edelleen yksi maailman parhaiten koulutetusta väestöistä, meidän kansanterveytemme on yleisesti ottaen hyvällä tasolla ja lapsikuolleisuus on hyvin alhainen. Suomi on yksi maailman vähiten korruptoituneista maista. Myös turvallisuusnäkökulmasta Suomi kuuluu maailman ehdottomaan kärkeen.  Kaiken tämän ohella meillä on edelleen verraten puhdas luonto, puhdasta vettä ja toimivat kulkuyhteydet. Olemme myös tottuneet siihen, että meillä on varsin vakaa poliittinen tilanne. Hallituksen ei ole tapana vaihtua vuosittain tai jopa useamman kerran vuodessa. Kaikki nämä tärkeät elementit hyvän tulevaisuuden rakentamiselle meillä siis on, ja ne on saavutettu kovan ja määrätietoisen työn kautta aikaisempien sukupolvien voimin.

Mihin nämä kaikki hyvät asiat olisivat yhtäkkiä hävinneet? Eivät minnekään. Toki hallituksen olisi pikaisesti peruutettava valtavat koulutusleikkauksensa, koska niillä voi olla hyvinkin kielteisiä vaikutuksia vähän pidemmällä aikavälillä. Mutta ehkä olemme tulleet sokeiksi muuttuneen maailmantilanteen johdosta. Kuitenkin on aina ollut niin, että maailmassa on ollut pakolaisia, jotka ovat paenneet sotaa ja kurjuutta. EU on uuden tilanteen edessä, kun pakolaisvirrat nyt suuremmissa määrin suuntautuvat Eurooppaan. Tässä on löydettävä yhteinen sävel EU-maiden välillä, ja jaettava taakka oikeudenmukaisesti. Hyvällä kotouttamisella myös pakolaistilanne voisi meillä kääntyä positiiviseksi asiaksi. Otan yhden esimerkin. Tapasin ennen joulua yritysjohtajan, joka kertoi, että heillä on useampi ulkomaalaistaustainen työntekijä. Yrityksellä oli myös aikomusta etsiä uusia markkinoita Afrikasta. Kuinka ollakaan harjoittelija, joka oli afrikkalainen kuuli asiasta, ja hänen avustuksellaan yritys pystyi hyvin lyhyellä aikavälillä kartoittamaan tämän maan markkina-tilannetta, koska hän tunsi ihmiset ja osasi kielen. Tämä harjoittelija on nyt yrityksen palveluksessa ja uudet markkinat ovat avautuneet.

Toivon, että maamme hallitus pääministerin johdolla voisi myös omalla toiminnallaan välittää tulevaisuudenuskoa. Sitä kansa kaipaa.