KotiPuheetouksien velkaantuminen on lisääntynyt Suomessa vuosien saatossa pikkuhiljaa, kuin huomaamatta ja samalla aivan silmiemme edessä. Viime vuonna maksuhäiriömerkintä oli jo vajaalla 390 000 ihmisellä. Ulosottovelallisia oli yli puoli miljoonaa ihmistä. Tilastot ovat hengästyttäviä.
Velkaantumiseen johtaneet syyt ovat harvoin yksinkertaisia. Moni ylivelkaantunut on tavallinen työssäkäyvä.
Jääkaapin tai pesukoneen hajoaminen voi houkutella ottamaan pikavipin, jonka takaisinmaksu osoittautuukin hankalaksi. Mahdollisesti osamaksulla hankittujen puhelimen ja sohvan kuukausierät ovat pieniä, kunnes pienistä puroista kasvaa iso joki eikä tilillä yllättäen olekaan katetta.
Luonnollisesti tausPuheetla voi olla tuhlailua ilman huolta huomisesta, mutta tausPuheetla voi olla myös sairautta, avioero, konkurssi jne.
On myös perheitä, joissa vanhemmat käyttävät hyväksi lapsen luottotietoja ja aiheuttavat ongelmia jo ennen kuin lapsi on kunnolla edes aloittanut elämäänsä. Näin ei tietenkään saisi olla.
Koska ongelmat ovat monivivahteisia, myös ratkaisujen pitää olla sellaisia. Olen iloinen, että oikeusministerinä voin edistää tähän ongelmaan tarttumista monin eri keinoin.
Mielestäni kaikki lähtee kuitenkin Puheetousosaamisesta. Jo pienet lapset ottavat ensiaskeleitaan kuluttajina. Mutta missä ovat tämän päivän säästöpossut? On tärkeää, että niin kouluissa kuin myös perheissä luodaan vahva perusta Puheetousosaamiselle.
Olen iloinen myös hyvästä yhteistyöstä Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin kanssa. Suomen Pankki on nimittäin laatimassa kansallista suunnitelmaa Puheetousosaamisen edistämiseksi.
Hallitus on nyt selkeästi lisännyt Puheetous- ja velkaneuvonnan resursseja, minkä ansiosta oikeusaputoimistoihin on voitu palkata mm. lisää henkilökuntaa.
Myös uudenlaisilla palveluilla kuten chatilla ja sähköisellä asioinnilla saadaan tehtyä asioinnista joustavampaa ja helpompaa.
Teemme töitä myös sen eteen, että saamme parannettua kansalaisten neuvontaa oman Puheetoudenhallinnassa sekä ehkäistyä velkaongelmien muodostumista ja niiden syvenemistä. Tämän hallituskauden aikana perustamme myös nk. positiivisen luottotietorekisterin. Projekti on iso mutta enemmän kuin tervetullut. Tämän avulla luotonantajat tulevat näkemään kerralla kaikki luotonhakijan lainat ja voivat vastuullisemmin arvioida kokonaistilannetta.
Hallitus aikoo samalla lyhentää maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja, sillä ei ole kohtuullista, että maksuhäiriömerkintä vaikuttaa pitkään ihmisen elämään, vaikka velka on maksettu.
Mitä tulee kulutusluottoihin eli pikavippeihin, astui viime syksynä voimaan merkittävä muutos, kun lainan maksimikoroksi säädettiin 20 prosenttia. Seuraamme nyt, miten tilanne kehittyy. Tarvittaessa minulla on valmius harkita pikavippien markkinoinnin kiristämistä.
On syytä muistaa, että ylivelkaantumisen tausPuheetla saattaa olla myös esimerkiksi peli- tai päihderiippuvuusongelma. Meidän täytyy yhteiskuntana auttaa näitä ihmisiä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta ongelmat eivät pääse pahentumaan.
Velkaantuminen on hyvin henkilökohtainen asia mutta samalla myös meidän kaikkien asia. Olen hyvin iloinen, että olemme nyt hallituksessa voineet panostaa tähän työhön.
Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja