– Varautuminen tarkoittaa ennakoivaa ajattelua ja työkalujen hankkimista kriisien hallitsemiseksi. Kansalaisilla on keskeinen rooli tässä työssä, kuten myös presidentti Niinistö korostaa raportissaan. Suomen kokonaisturvallisuusmalli tulisi nyt ottaa käyttöön koko Euroopassa, sanoo europarlamentaarikko, Renew Europen varapuheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (RKP).
– Elämme muuttuvassa maailmassa. Moni asia on hyvin, mutta uhkakuvat ovat aiempaa moninaisempia. On kyse luonnonkatastrofeista, onnettomuuksista ja pandemioista, hybridiuhkista ja aseellisista konflikteista, sanoo Henriksson.
Henriksson korostaa yksilön ja siten koko yhteiskunnan resilienssin vahvistamista konkreettisin toimenpitein. Osana tätä hän on kahden Renew Europe -kollegansa kanssa ehdottanut laadittavaksi varautumisopas, joka jaettaisiin kaikkiin EU:n kotitalouksiin.
– Miten toimit, jos myrskyn tai hybridi-iskun vuoksi tulee pitkä sähkökatko? Tai jos vettä ei yhtäkkiä tulekaan hanasta? Kun ihmiset ovat pohtineet asioita ennakolta, varanneet kotiinsa hieman ylimääräistä ruokaa, vettä, lääkkeitä, taskulampun ja transistoriradion, he tuntevat olonsa turvallisemmaksi. Tässä voimme ottaa mallia Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta, jatkaa Henriksson.
Henriksson katsoo myös, että koko EU:n tulisi oppia Suomen kokonaisturvallisuusmallista.
– EU:sta on tultava varautumisunioni. Niinistön raportti toimii tässä arvokkaana ”boosterina”. Raportti nostaa esiin myös tarpeen tehostaa tiedonvaihtoa EU:n sisällä – tämä on nyt otettava vakavasti. Meidän on parannettava kykyämme ennakoida riskejä ja suojella yhteiskuntiamme. Kun on varautunut, ei tarvitse pelätä, päättää Henriksson.