Toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto kaikille

Kansanterveystyö ja toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto on kaiken A ja O. Sosiaali- ja terveydenhuollon on toimittava silloin, kun me sitä tarvitsemme, riippumatta iästä tai tuloista. Tulevaisuudessa tarvitsemme enemmän yhteistyötä eri hoitolaitosten välillä. Potilaan on oltava keskiössä. Ei byrokratian tai hallinnon. Tarvitsemme koko maan kattavan potilastietojärjestelmän. Kun sairastut matkalla, on siinä sairaalassa mihin menet, oltava mahdollisuus löytää tiedot, röntgenkuvat ja aikaisemmin otetut laboratoriokokeet omasta terveyskeskuksesta tai sairaalasta.

Myös ikäihmisenä sinun on pystyttävä luottamaan, että saat aina hyvää hoitoa ja sinua kohdellaan kunnioituksella. On selvää, että kuntien vanhustenhoito tarvitsee lisää henkilökuntaa tulevaisuudessa. Sinun tulisi myös enemmän kuin nyt, saada valita kenet haluat kotihoitajaksi, kun sitä tarvitset. Palvelusetelijärjestelmää tulisi kehittää ja sen pitäisi olla varteenotettava vaihtoehto. Meidän tulee myös pitää huolta omaishoitajista.

Neuvolat ja lastenlääkärit ovat lapsiperheille tärkeitä. Lapset ja heidän vanhempansa eivät saa joutua keskittämisintoilun uhreiksi. Tarvitsemme esim. Pietarsaaren lastenosaston ja osaston syömishäiriöhoitoja varten. Tarvitsemme myös toimivan käytännön yhteistyön Kokkolan, Pietarsaaren ja Vaasan sairaaloiden välillä. Se luo turvallisuuden tunteen alueellemme.