Svåra tider kräver ansvarstagande

Den här veckan har varit tung för regeringen och dramatiken har inte uteblivit. Det viktiga var att  vi lyckades komma överens om flera saker som är viktiga för vårt lands framtid. Finlands ekonomi är bekymmersam när det årliga underskottet i statsbudgeten närmar sig åtta miljarder euro.  Exporten drar inte på samma sätt som under de goda åren. Den offentliga sektorn har vuxit sig för stor och vi har tvingats låna för att finansiera vår välfärd. Det säger sig självt att det i längden är omöjligt att leva över tillgångarna. Det klarar ingen ekonomi av – inte heller den finska statens. Därför var vi tvungna att göra tuffa beslut, även fast det svider.

Besluten innebär åtgärder som balanserar ekonomin med ca 2,7 miljarder euro under de kommande fyra åren. För nästa år handlar det om nedskärningar och skattehöjningar på sammanlagt 1,6 miljarder euro. Vi beslöt också om försäljning av statlig egendom för två miljarder och en rad åtgärder som ska ge långsiktiga inbesparingar inom den offentliga sektorn. Här kan nämnas att det inte blir någon sammanslagning av Räddningsområdena, men att man på annat sätt ska spara 7 miljoner inom räddningsväsendet. Bland strukturbesluten finns också en översyn av gymnasienätverket. Vi kan gott säga att vi vänt varenda sten, och klart är att skulle Svenska Folkpartiet vara ensamt i regeringen skulle också innehållet i besluten till endel sett annorlunda ut. Men då man är sex partier, gäller det att hitta en väg framåt som alla kan acceptera. Nu gick det ju inte riktigt så, då Vänsterförbundet lagom till tians nyheter på tisdagkväll, valde att lämna regeringen. Det var tråkigt, men beslutet helt deras eget! Då skeppet seglar på stormiga hav, är det ansvarslöst av manskapet att hoppa i livbåten och ro iväg.

Besluten som fattats kommer att synas i vardagen för de allra flesta av oss. Det går inte att undvika. Bensinen och elen stiger något. Barnbidraget sjunker med ungefär 7 euro i månaden per barn. Rätten att dra av bostadsräntor minskar lite. Kapitalinkomstskatten höjs, likaså den såkallade solidaritetsskatten. De betyder att de som har högre inkomster betalar ännu mera i skatt. Alla samhällsgrupper deltar ungefär jämlikt i spartalkot. För Svenska folkpartiet var det ändå mycket viktigt att en grupp undantas – de som har det allra svårast. Utkomstsödet indexjusteras därför fullt ut, ensamförsörjartillägget på barnbidraget blir kvar, en momshöjning kunde undvikas vilket var viktigt och grundavdraget samt förvärvsinkomstavdraget höjs vilket gynnar dem med lägst löner. Också staten deltar naturligtvis i sparåtgärderna genom effektiveringskrav på förvaltningen.   

Viktigt var också att vi lyckades komma överens om en satsning på 600 miljoner euro på tillväxtfrämjande åtgärder. För vi vill ju vända skutan och få fart på ekonomin. Därför behöver vi kunna satsa på företagens internationalisering, på forskning och utveckling.

Frågan om vårdreformen kom in i en helt ny dager, då samtliga riksdagspartier enades om en ny beredning utgående från fem social-och hälsovårdsområden i hela landet. Ett överraskande beslut som kräver sin egen kolumn. Återkommer till den.

Slutligen. Vi har många viktiga traditioner och kulturarv i vårt goda land som vi ska värna. Till dem hör att vi sjunger ”Den blomstertid nu kommer ” på skolornas vårfester. Vi ska låta den sången fortsätta ljuda och skapa stämning.

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister (SFP)